0747 053 363 office@drmarineci.ro

Albire dinti

 

Albirea dintilor este procesul de decolorare a petelor smaltului si ale dentinei.

Inainte de a proceda la alicarea unui tratament de albire, este necesar sa consultati un medic stomatolog. El va va spune in ce masura acest tratament va afecta dantura dumneavoastra. Exista cazuri in care efectele albirii sint reduse sau unele pete vor ramine in continuare pe dintii dumneavoastra. In general dantura cu o tenta galbuie reactioneaza cel mai bine la albire, gradul de albire fiind mult mai pronuntat decit in cazul unei danturi cu tenta cafenie sau gri. Trebuie sa luati in considerare ca albirea nu afecteaza plombele, puntile sau coroanele dentare, deci in cazul in care aveti pe dintii din fata mici plombe de o culoare apropiata de culoarea dintilor dumneavoastra naturali, ar putea exista discrepante de culoare dupa albire.

Albirea la cabinetul stomatologic
Procesul de albire dureaza intre 30 minute si o ora iar in unele cazuri va fi nevoie de mai mult de o vizita la stomatolog. Pe timpul albirii se va aplica un gel pe gingiile dumneavoastra pentru ca tesuturile moi sa nu fie afectate. Pentru a imbunatatii calitatea agentului de albire, se poate folosi pe timpul procedurii o lampa cu o lumina speciala.

 

Albirea acasa
Este in general metoda cea mai des folosita. Trebuie retinut ca ea se va face sub indrumarea si la sfatul medicului stomatolog. Medicii nu recomanda folosirea produselor de albire fara prescriptie medicala. In cazul “albirii acasa”, pacientul va purta pe dinti o gutiera care va contine un gel de albire. Procesul se poate intinde pe durata a 5-8 zile. In functie de dantura dumneavoastra, medicul stomatolog va va recomanda timpul zilnic in care va trebui sa purtati gutierele.

In ambele cazuri exista posibilitatea ca dupa acest tratament sa existe o sensibilitate a dintilor la rece, dar aceasta va trece dupa cel mult trei zile. Nu se recomanda pe durata tratamentului consumul de bauturi reci sau fierbinti, a fumatului sau consumul citricelor.

Cauzele colorarii dintilor

Iata citeva dintre cauzele care pot duce la ingalbenirea dintilor. Trebuie retinut ca aceleasi cauze duc la colorarea danturii si dupa un proces de albire.

  • Inaintarea in varsta
  • Fluorizarea excesiva
  • Degenerarea nervilor si restaurari invechite
  • Consumul de substante care contin coloranti, fumatul, etc

 

Cit dureaza efectul albirii?

Efectul poate sa dureze citiva ani daca se mentine o igiena orala corecta. Efectele albirii insa incep sa dispara mai repede in cazul in care pacientul este consumator de alimente cu continut ridicat de coloranti, bauturi de tip cola, sau fumeaza excesiv.

 

Care sint riscurile?

Tehnica presupune un grad de demineralizare superficiala a structurilor dure dentare, ceea ce inseamna ca pe perioada remineralizarii, in lipsa unei igiene orale corecte, dintii sint expusi cariilor intr-o masura mai mare. Albirea nu este indicata copiilor de pana la 14 ani, femeilor insarcinate sau femeilor care alapteaza.