0747 053 363 office@drmarineci.ro

Paradontologie

Este acea specialitate a medicinei dentare care se ocupa cu studiul intregului sistem ce mentine dintii in oasele maxilare, acest sistem fiind numit parodontiu sau spatiu periodontal.

Parodontologia studiaza anatomia, fiziologia parodontiului marginal, precum si bolile care il afecteaza si posibilitatile de tratament.

Ce este boala parodontala(parodontopatia)?

Exista o serie de imbolnaviri ale parodontiului marginal numite boli parodontale, parodontopatii sau avand denumirile populare parodontoza / paradontoza.

Aceste afectiuni sunt cel mai frecvent de etiologie bacteriana fiind cauzate de biofilmul de pe suprafata dentara si intretinute de numerosi factori favorizanti printre care amintim tartrul, cariile dentare, lucrarile protetice incorect realizate, anumite   stari fiziologice (sarcina, menstruatie, pubertate, menopauza),  anumite medicamente sau afectiuni generale (diabet, anemii, tulburari imunodeficitare, etc).

Pot fi gingivite (formele usoare) sau parodontite (parodontoza) care reprezinta formele mai avansate,acestea lasate netratate, duc la pierderea treptata a dintilor.

Forma cea mai usoara de imbolnavire este gingivita, cauzata cel mai frecvent de o igiena orala neadecvata si care, netratata, poate conduce spre forma mai grava de imbolnavire, parodontita (parodontoza).

 

Exista mai multe tipuri de parodontita marginala (parodontoza):

– agresiva (cu evolutie rapida si pierderea accelerata a tesuturilor de suport ale dintilor)

– cronica (cu evolutie mai lenta, afectand in special persoanele cu varsta peste 40-45 de ani)

– ca manifestare a unor boli sistemice precum diabetul, afectiunile cardio-vasculare sau pulmonare.

– ulcero-necrotica (afecteaza pacienti cu tulburari imunodeficitare, malnutritie, infectii HIV)

Cine poate fi afectat de boala parodontala (parodontoza)?

Exista o multitudine de forme de imbolnavire parodontala, ce ne pot afecta din copilarie pana la senescenta, iar procentul persoanelor care sufera de afectiuni parodontale este in continua crestere, fiind estimat la aprox. 80% din totalul populatiei.

Cea mai frecvent intalnita este parodontita marginala cronica profunda si afecteaza pacientii adulti, dar poate sa apara si la alte varste. Pentru ca are o evolutie lenta, cronica, fara durere sau simptomatologie alarmanta, pacientii acuza primele semne tardiv, in jurul varstei de 40-45 de ani cand deja afectiunea (parodontoza) este intr-un stadiu avansat.

 

Cine este medicul parodontolog?

Este medicul dentist specialist, instruit suplimentar timp de 3 ani, in cadrul programelor de rezidentiat, dupa finalizarea Facultatii de Medicina Dentara, capabil sa previna, sa diagnosticheze si sa trateze afectiunile parodontale.

Cine are nevoie de o vizita la medicul parodontolog?

  • daca observati in timpul periajului sau spontan, ca gingiile va sangereaza,
  • daca acestea sunt rosii si inflamate,
  • daca aveti retractii gingivale cu expunerea radacinilor dentare,
  • daca observati ca dintii dumneavoastra au capatat mobilitate sau au inceput sa se deplaseze, lasand spatii intre ei, aveti urgent nevoie de o consultatie de specialitate la un medic parodontolog.

De asemeni, pentru a preveni toate aceste situatii neplacute, este necesar controlul periodic la 6 luni, igienizarea profesionala in cabinet, iar daca medicul dumneavoastra curant sesizeaza semne de instalare a bolii parodontale (parodontoza), va poate directiona catre un colegparodontolog.

Cum putem preveni bolile parodontale?

Intrucat, parodontopatiile au etiologie microbiana, in preventia, respectiv tratarea acestor boli ducem o lupta continua cu biofilmul bacterian ce se formeaza pe suprafetele dentare.

Astfel, ca masuri de preventie, acasa este necesara o igienizare riguroasa a cavitatii bucale, utilizand o tehnica de periaj corecta, dar si mijloace adjuvante precum folosirea atei dentare, periutelor interdentare, a dusului bucal si apei de gura.

In acelasi timp, se recomanda controale periodice si ori de cate ori este necesar, igienizarile profesionale in cabinet, acestea incluzand detartraj, periaj dentar si air-flow.

Acest protocol asigura sanatatea gingiei, aceasta mentinandu-si culoarea roz deschis, aspectul ferm si absenta sangerarii.

Concomitent, structurile parodontale profunde, respectiv osul alveolar si ligamentele parodontale isi pastreaza integritatea, oferind dintilor un suport stabil in oasele maxilare.

Prin nerespectarea acestor procedee preventive, bolile parodontale (parodontoza) se instaleaza, evolueaza si impun masuri terapeutice mult mai complicate si diversificate.