0747 053 363 office@drmarineci.ro

About Us

Welcome to the Divi Clinic

 

punte dentara schematicPuntea dentara este o lucrare protetica fixa utilizata in stomatologie pentru restaurarea morfologica a dintilor absenti de pe arcadele dentare sau pentru protectia si remodelarea dintilor ce au suferit distructii importante.

Puntea dentara este utilizata in special in tratamentul edentatiilor partiale, avand rolul de a compensa functiile masticatorie, estetica si fonetica a dintilor absenti, precum si de a preveni complicatiile ce pot surveni ca urmare a pierderii dintilor.

 

Partile unei punti dentare

Puntea dentara este alcatuita din 2 componente :

structura punte dentara

  • Elementele de agregare : sunt coroane dentare cu ajutorul carora puntea se sprijina pe dintii stalpi. O punte dentara trebuie sa aiba minim 2 elemente de agregare. In functie de intinderea puntii, numarul lor poate varia.

  • Corpul puntii : este partea care inlocuieste dintii absenti. Este pozitionata de obicei intre elementele de agregare, desi exista cazuri in care se situeaza in afara lor (punti in extensie). O punte poate avea mai multe corpuri in functie de numarul breselor pe care le restaureaza.

 

Corpul de punte si elementele de agregare nu sunt lipite ulterior confectionarii. Ele sunt turnate impreuna pentru a asigura structurii o rezistenta superioara.

Dintii pe care se sprijina puntea dentara prin elementele de agregare se numesc dintii stalpi ai puntii.

Prin conventie, o lucrare dentara care contine mai multe coroane dentare unite intre ele dar nu are corp de punte ( nu exista dinti lipsa ) este considerata tot punte dentara.

 

Rolul puntilor dentare

Puntile dentare au 2 roluri majore : restaurarea morfologica a dintilor absenti si prevenirea complicatiilor ce pot surveni in urma pierderii dintilor.

 

1. Restaurarea morfologica a dintilor absenti

Este principalul rol al puntilor dentare. Acestea trebuie sa compenseze functiile dintilor pe care ii inlocuiesc cat mai aproape de starea de dinainte de efectuarea extractiilor dentare. De asemenea, puntile trebuie sa restaureze cat mai adecvat si dintii stalpi care vor fi slefuiti.

 

Functia masticatoriepunte dentara : transmiterea fortelor masticatorii

Puntile dentare, fiind fixate definitiv pe dintii stalpi, vor transmite fortele masticatorii de-a lungul radacinii acestora in osul alveolar. Practic, fortele se transmit osului alveolar similar masticatiei pe dinti naturali.

Intensitatea fortelor masticatorii transmise fiecarui dinte stalp depinde de intinderea puntii si de calitatea dintilor stalpi.

Priviti imaginea de mai sus : toate fortele care actioneaza asupra corpului de punte in timpul masticatiei se vor transmite dintilor stalpi.

Spre deosebire de punti, protezele totale transmit toate fortele masticatorii gingiei de sub ele. Este si motivul pentru care confortul masticator este inferior, iar adaptarea la asemenea lucrari se face ceva mai greu.

Foarte important : In cazul puntilor dentare, nu se transmite nici o forta gingiei si osului de sub corpul de punte. Practic, intreaga masticatie se realizeaza pe dintii naturali si nu pe gingie. Este aspectul care da procesului masticator un confort excelent.

 

Functia esteticapunte dentara frontala : refacerea functiei estetice

Pierderea dintilor afecteaza grav estetica, mai ales daca este vorba de o zona vizibila. De aceea, refacerea functiei estetice este, pentru multi pacienti, cel mai important deziderat.

Refacerea cat mai adecvata a esteticii pacientilor depinde foarte mult de materialele din care va fi confectionata puntea dentara. Puntile ceramice, mai ales cele pe schelet de zirconiu ofera un important avantaj comparativ cu alte tipuri de punti.

 

Functia fonetica

Este afectata mai ales in lipsa dintilor frontali superiori. Deoarece puntile dentare sunt lucrari fixe putinvoluminoase (spre deosebire de protezele dentare de exemplu), reobisnuirea cu vorbitul normal se face foarte rapid dupa cimentarea puntilor ( 1-2 zile ).

 

2. Prevenirea complicatiilor ce pot surveni in urma pierderii dintilor

In urma extractiilor dentare, in cavitatea bucala se produc, in timp, importante modificari care pot perturba grav functiile aparatului dentar. De asemenea, aceste modificari pot complica serios etapele realizarii puntilor dentare.lii

Prevenirea acestor complicatii va fi mult mai eficienta daca puntea dentara se va executa imediat dupa pierderea dintilor.