Endodontie
Tratamentul de canalEndo in limba greaca inseamna “inauntru” si odontic inseamna “dinte”. Prin urmare tratamentul enododontic se traduce prin tratarea a ceea ce este in interiorul dintelui. Pentru a intelege tratamentul enodontic trebuie sa stim cateva elemente de anatomie ale unui dinte.
In interiorul dintelui sub smalt si dentina se afla pulpa dentara reprezentata de tesutul moale care contine nervul,vase de sange si tesut conjunctiv. Pulpa dentara ajuta la formarea tesuturilor dure dentare in timpul procesului de eruptie dentara,dintele devenit matur poate supravietui si fara tesutul pulpar. Pulpa dentara se extinde din camera pulpara ( la nivelul coroanei dentare) pana la varful radacinilor unde face legatura intre dinte si tesuturile inconjuratoare. Tratamentul de canal se realizeaza cu ajutorul microscopului , standardul de aur la acest moment in tratamentele endodontice.
In ce cazuri se aplica?
Tratamentul endodontic este necesar cand pulpa dentara devine inflamata sau infectata. Daca aceasta nu este indepartata din dinte acesta poate provoca dureri si se poate produce chiar edemul partilor moi si abces. Toxinele bacteriene produse in dinte pot afecta osul alveolar inconjurator. Fara tratament dintele poate fi pierdut de pe arcada. Cauzele inflamatiei pulpare pot fi diverse: carii profunde,procedee stomatologice repetate pe acelasi dinte, fracturi coronare cu descidere pulpara,traumatisme. Toate acestea permit bacteriilor sa patrunda in pulpa dentara, aceasta se va infecta ceea ce va duce la moartea nervului si distrugerea vaselor sanguine.
Care sunt simptomele inflamatiei pulpei dentare ?
-durere la presiunea exerciatata prin inchiderea gurii
-durere la masticatia pe dinte
-sensibilitate crescuta adintelui la rece si cald
-edem facial,abces cu drenaj la nivel gingival in dreptul dintelui
-modificarea de culoare a dintelui
Toate acestea sunt cele mai commune simptome ale deteriorarii pulpei dentare.Fiecare persoana poate avea simptome diferite de la caz la caz.
Simptome asemanatoare pot proveni si de la alte afectiuni oro-dentare.
Uneori pot sa nu existe simptome.
Pentru un diagnostic precis consultati medicul dentist.
Ce se intampla daca pulpa dentara este afectata ?
Cand pulpa dentara este afectata, nu poate sa se vindece singura si va muri.Odata acest lucru produs intra in procesul normal de descompunere a materiei organice trecand prin fazele de necroza si gangrena producand un mediu prienic bacteriilor sa se inmulteasca.
Dintele lasat fara tratament va evolua negativ, bacteriile vor produce toxine si puroi ce se va acumula la varful radacinii,in interiorul osului putand sa il strabata si sa se deschida la nivelul gingiei sub forma de fistula(abces). Abcesul poate duce la pierderea osului din jurul dintelui.
Ce inseamna un tratament endodontic?
Tratamentul in general necesita 1-2-3 sedinte la medicul dentist generalist sau la medicul dentist endodont (medic specializat in tratamentul pulpei dentare)
Tratamentul consta in :
-endodontul examineaza radiografia si apoi administreaza anestezia locala
-se deschide dintele prin coroana pentru a ajunge la nerv si cu instrumente foarte subtiri(ace) se vor curata canalele radiculare
-nervul este indepartat din dinte,canalele radiculare sunt curatate,desinfectate si preparate(largite) astfel incat sa poata fi obturate.
-intre sedinte se pot pune substante medicamentoase pentru a ajuta la eliminarea bateriilor si pentru a preveni reinfectarea.
-O obturatie provizorie va fi pusa pe coroana dintelui pana la urmatoarea sedinta.
-Sedinta urmatoare dintele va fi inchis .Se vor obtura canalele radiculare si se va realiza si obturatia coronara.
-in cazurile cand lipseste foarte mult din coroana dintelui se va restaura dintele si cu un pivot ce va fi ancorat in interiorul unei radacini pentru a da rezistenta dintelui
-Toate manoperele descrise pe scurt mai sus se vor realiza sub izolare cu diga.( un sistem de izolare care permite realizarea tratamentului fara sa reinfectam cu saliva,permite o buna vizibilitate si acces la canelele radiculare) Pacientul poate inghiti normal si nici o solutie cu care lucreaza medicul dentist nu va ajunge in gura acestuia.
-deseori dupa tratamentul enododntic dintele necesita sa fie protejat si va va fi indicat in functie da caz sa imbracati sau nu dintele cu o coroana.
Cat va dura tratamentul realizat ?
Tratamentul realizat poate dura toata viata daca continuati sa aveti grija de dinti si gingii. Sunt necesare vizite regulate la dentist pentru controale periodice si reevaluarea dintilor tratati. Medicul va va chema la controale periodice si sunteti obligat sa mergeti daca vreti sa va asigurati de starea de sanatate a dintilor dumneavoastra.
Foarte importante pentru medicul dentist sunt radiografiile postoperatorii si mai ales radiografiile la 6 luni 1 an de la interventie pentru monitorizarea evolutiei in timp a cazului dumneavoastra.
Va rugam pe aceasta cale sa dati curs invitatiei medicului dentist cand va va suna ,si sa faceti aceste radiografii ,de ele poate depinde conduita terapeutica mai departe.(daca dintii vor necesita interventii chirurgicale sau nu).
Rar anumite cazuri tratate endodontic pot esua in vindecare sau durerea poate persista. Uneori simptomele pot aparea dupa luni sau ani dup ace a fost facut tratamentul. In aceste cazuri se va retrata dintele. Retratamentul poate fi necesar din mai multe cause:
-canale suplimentare care nu au fost gasite la primul tratament
-coroana sau restaurarea coronara(obturatia) nu a fost facuta in timp util
-coroana sau restaurarea coronara(obturatia) nu inchide etans dintele si acesta este reinfectat din saliva.
– noi carii care expun obturatia de canal producand reinfectarea
-fracturi ale obturatiilor.